Categories
Nekategorizirano

PREDNOSTI ČLANSTVA V EU

  1. SCHENGENSKO OBMOČJE

To je območje, kjer so odpravljene notranje meje med državami članicami EU. S podpisom sporazuma o Schengenskem območju so bile odpravljene vse mejne kontrole.

To omogoča varno in enostavno potovanje  in vsi državljani EU so med potovanjem po Evropi zaščiteni s celovitim sklopom pravic potnikov, zaščiteni pri nakupu paketnih potovanj, itd.

2. SVOBODA GIBANJA MED DRŽAVAMI EU

Člani EU imamo pravico do prostega gibanja na ozemlju.

Mladi imamo, kot državljani EU, pravico se usposabljati in študirati v kateri koli državi članici EU pod enakimi pogoji kot državljani te države in imamo pravico delati kjer koli v EU in izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja trg.

3. SKUPNA VALUTA EVRO

Evro nam je precej olajšal plačevanje, prav tako lažje primerjamo cene med seboj. Podjetja lahko zaračunavajo potrošnikom v eni valuti in niso izpostavljena nihanju deviznih tečajev. Cene pa so zaradi odprave transakcijskih stroškov stabilnejše. 

 

4. DELO IN ŠTUDIJ KJERKOLI V EU

Kot državljani EU imamo pravico, da se usposabljamo in študiramo v katerikoli državi članici pod enakimi pogoji, kot njeni državljani. Prav tako imamo pravico, da se zaposlimo kjerkoli v EU in izkoristimo možnosti, ki jih ponuja trg dela.

Nika Sotenšek in Saša Semprimožnik, 3. č