Categories
Nekategorizirano

Ko EU postane drugi dom

Dobrodošli na strani, kjer vam bomo predstavljali naša gostovanja na tujih šolah, kot tudi gostovanja sovrstnikov iz EU na naši šoli. Vse to nam omogoča Erasmus+, v katerega je vključena tudi naša šola, saj imamo akreditacijo do leta 2028.

OBISK BELGIJCEV 

V preteklem tednu (7.11 -11.11.2022) so nas v okviru Erasmus + izmenjave obiskali belgijski dijaki in profesorja. V izmenjavi je sodelovalo 25 belgijskih in 25 naših dijakov. Ob njihovem prihodu smo dijakom predstavili našo šolo in se zabavali ob »ice breaking« dejavnostih.  

Drugi dan smo se peš odpravili na voden ogled po Celju in starem celjskem gradu. V popoldanskem času smo se z vlakom iz Celja odpravili v Maribor in se sprehodili skozi mesto.  

V sredo smo se z avtobusom odpeljali do prestolnice ter si ogledali Ljubljanski grad. Po ogledu gradu smo imeli veliko prostega časa, katerega smo porabili za sprehod skozi stari del Ljubljane ter druženje ob hrani. Obiskali smo tudi Muzej iluzij, kjer smo raziskovali kako iluzije delujejo in prevarajo naše možgane. Po obisku Ljubljane smo se odpravili do Jame Pekel. Prijazni gospe sta nam razkazali jamo in predstavili jamski svet. 

Četrtek je bil znanstveno obarvan. Obiskali smo Tehnopark v Celju, kjer smo raziskovali fizikalne pojave, človeško telo, s simulatorjem letenja smo se lahko prelevili v ptico ter spoznavali različne jezike po svetu. Po ogledu so nas na šoli pričakale najrazličnejše delavnice. Iz cevi smo izdelovali panove piščali in se poglobili v nastanek zvoka, spoznali osnove kodiranja, spoznavali relief naše okolice in spoznavali pomen plinov. Zadnji večer smo namenili druženju.  

V petek smo se udeležili aktivnosti v Mladinskem centru Celje. Po kratkem uvodu in ogledu centra smo se podali na lov za legendami Celja. Naša naslednja aktivnost je bila delavnica spoznavanja Evropske unije. Igrali smo družabno igro, preko katere smo spoznali pomen, namen ter delovanje EU. Obiskali so nas tudi psički iz Kinološkega društva Celje. Preostanek zadnjega dneva smo namenili druženju.

Zelo smo hvaležni za to priložnost, saj smo se v tem tednu veliko naučili, hkrati pa spoznali ogromno novih ljudi.