Categories
Nekategorizirano

NAŠE AKTIVNOSTI

EVROŠOLA V STRASBOURGU

Dijaki GCC smo ponosni, da nas je Evropski parlament zaradi aktivnega in zglednega sodelovanja v okviru programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, povabil v Strasbourg, kjer smo sodelovali na dogodku Evrošola, na katerem vsako leto sodelujejo predstavniki izbranih šol iz vseh držav Evropske unije.

Z vami želimo deliti naše vtise in doživetja z nepozabne poti. V poznih nedeljskih urah, 21. 5., smo se namesto v posteljo z avtobusom odpravili na pot proti Strasbourgu. Veselili smo se soočenja mnenj in druženja z dijaki iz ostalih držav EU, vendar nas je pred tem čakala še nepredvidljiva pot preko Avstrije in Nemčije do končnega cilja v Franciji. Po dolgi poti, zelo neudobnem spanju na avtobusu in legendarnem srečanju z mladim nemškim carinikom, ki je ob 4.00 v polomljeni angleščini izgovarjal naša imena, smo prispeli na našo prvo točko, v Ulm.

Povzpeli smo se na najvišjo katedralo na svetu ter pogledu na prelepo mesto ugotovili, da bo nakupovanje prijetnejše od vzpenjanja po neskončnih stopnicah, ki je pri marsikom povzročilo pojav sindroma dihanja na škrge 😉. Sprehod po trgovinah je razkril, da naše denarnice ne bodo preživele tako velikih kirurških posegov, za dodatno razburjenje pa so poskrbeli nemški gostinci, ki so nam za stekleničko vode izstavili račun za 5€. Ulm smo urno zapustili, a smo obstali v številnih zastojih na cesti in naslednjih nekaj ur obžalovali prijetno vzdušje nekdaj svobodnega cesarskega mesta, ki velja za najbolj prijazno mesto v Nemčiji. Tudi reka Ren nas ni kar tako spustila v Francijo, zato smo morali iskati pot čez njo 50 kilometrov zahodno od neposrednega vhoda v francoski Strasbourg.

Po 18 urah na poti smo se le namestili v hotelu. Pred večerjo v restavraciji smo se sprehodili po seksi vodnih kanalčkih v središču mesta, ki jih domačini imenujejo Le Petit France, kjer smo naredili vse potrebne romantične slike za instagram in zaskrbljene mamice doma, izkusili pa smo tudi francoske cene. Uganili ste, podobne so nemškim in avtrijskim.
Naslednji dan nas je čakal glavni del naše ekskurzije, Evropski parlament. Uvodni del v dvorani, ki jo zaposleni imenujejo hemicycle, je bil namenjen predstavitvam šol in držav, sledil pa je Q&A, s samim podpredsednikom Evropskega parlamenta, Robertsom Žīletom. Razpravljali smo o starostni omejitvi volilne pravice, njegovem poklicni poti in vplivu socialnih omrežij na mentalno zdravje.
Nato se je posebej za nas klicu pridružila tudi Delphine Colard, ki je v Evropskem parlamentu odgovorna za stike z javnostjo. Skupaj z njo smo oblikovali nekaj odličnih predlogov za izboljšanje življenja v EU na področjih zagotavljanja nepremičnin za mlade, recikliranja odpadkov in problematike izobraženosti o evropski politiki med mladimi.
V popoldnevu je sledila še igra vlog (za par ur smo postali evropski poslanci). Na dnevnem redu delovnih skupin je bil cilj EU o zmanjšanju onesnaževanja, t.i. »zero pollution«.

Za lažji potek dogodka je vsaka skupina zagovarjala v naprej določen pogled zato, so nekateri morali zagovarjati stališča, s katerimi se niso strinjali, kar je razpravo naredilo še zanimivejšo in zahtevnejšo. Imeli smo tudi možnost da glasujemo za resnične predloge o tem programu, tako kot to počnejo pravi evropski poslanci.
Kot zaključek te izjemne izkušnje, smo lahko na glas v največji dvorani predstavili tudi naša stališča in pričakovanja glede ambicioznega načrta EU o zmanjšanja onesnaževanja. Pozno popoldne smo se vrnili v center Strasbourga, kjer smo uživali v zadnjih urah tega kratkega, vendar nepozabnega potovanja. Zadnji dan smo si na poti domov za piko na I ogledali še muzej Mercedez-Benz v Stutgartu ter se odpravili proti domu, kamor smo se vrnili v poznih urah.

Ana Goršek in Bine Bedjanič, oba 3. c

DAN EVROPE NA GCC

Vsako leto na GCC obeležujemo dan Evrope tudi kot del projekta Šola ambasadorka EP. Veseli smo, da se je tokratnega dogodka udeležil bivši predsednik gospod Borut Pahor, s katerim je nastal zanimiv pogovor o njegovi karierni poti in aktualnih dogodkih in izzivih v EU.

EVROPSKA VAS

Na glavnem trgu v Celju je 9. 5. potekala osrednja zaključna prireditev projekta Evropska vas. Dijakinje likovnega modula so pripravile gradivo za stojnico, 10 dijakov 3. j pa je ob harmoniki Svena Šarlaha, 4. a, odplesalo venček slovenskih tradicionalnih plesov. Dijaki so na stojnici vsem mimoidočim podarili in prilepili slovensko zastavico v obliki broške. Mnogi obiskovalci pa so s pomočjo photoboothov postali za Slovenijo pomembne osebnosti. 

CHANGE THE WORLD

Change the world je misel in ideja, ki nas je od 22 .do 29. marca  popeljala čez »lužo« v Združene države Amerike v New York na politično debato. Ta je vključevala teme s področja zelene prihodnosti- MUN New York City. New York je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu. Petra Korenjak, Festina Thaqi, Viktorija Brecl, Eva Žlavs, Julija Gorišek, Nika Homšak Godlar, Lan Resinovič, Rožle Mulej, Žan Pikelj, Žiga Černoša in jaz Jaka Knez smo šli skupaj z našim novim ravnateljem prof. Rokom Lipnikom in prof. Matejo Glušič Lenarčič na ogled tega famoznega mesta. Vse dogajanje sem posnel in združil v dvodelni vlog. Če želiš izvedeti, kako smo se pripravljali na potovanje, te vabim k branju prispevka za časopis Časoris, ki sem ga napisal pred potovanjem. Najdeš me tudi na: Instagram: https://www.instagram.com/gcc.podcast/ Link do povezav: https://linktr.ee/gcc.podcast Spotify: https://open.spotify.com/episode/5sfg... Anchor: https://podcasters.spotify.com/pod/sh... Word press: https://gccpodcast.wordpress.com/2023... Časoris: https://casoris.si/sola-se-predstavi/… Hvala za pozornost. Se vidimo in slišimo kmalu.

Jaka Knez

Hej, vänner från Sverige (Zdravo, prijatelji s Švedske)

Med 14. in 19. 3. je naša šola gostila prijateljsko EPAS šolo s severa Švedske. Šestim dijakom in dvema profesoricama iz Hjalmar Strömerskolan iz kraja Stromsund smo pripravili pester in zanimiv program. Poleg EU vsebin so odkrivali lepote naše pokrajine in zgodovine ter začutili šolski utrip na naši šoli.

Po prihodu v ponedeljek, 14. 3., v poznih popoldanskih urah so se dijaki namestili v Dijaškem domu Celje, profesorici pa v Hotelu Faraon.

Naslednji dan smo zanje pripravili sprejem v šolski knjižnici, kjer jih je pozdravila tudi naša zasedba Gipsy kvintet ter gospod ravnatelj. Kasneje so si z našo EPAS ambasadorsko Niko ogledali šolo, njene skrivne kotičke ter prostore, dopoldan pa so zaključili z vodenim ogledom Celja, kamor jih je popeljala prof. Metka Krajnc Sevšek. Popoldan smo začeli s prijetnim sprejemom pri celjskem županu Matiji Kovaču ter našem nekdanjem ravnatelju Gregorju Deleji. Prosto popoldne so dijaki preživeli v družbi Maje in Nike.

Sredino dopoldne so začeli s hospitacijo pri urah tujega jezika, najprej so prisluhnili angleščini pri prof. Mateji Glušič Lenarčič, kasneje pa so – odvisno od tega, kateri jezik se učijo – prisostvovali še pouku španščine pri prof. Lučki Rednak in nemščine pri prof. Marjani Turnšek.

Dopoldan smo zaključili z delavnicami o Evropski uniji v Mladinskem centru Celje. Ker smo tudi mi trajnostno naravnani, smo prijetno vreme izkoristili za potep s kolesi do priljubljene točke Celjanov – Šmartinskega jezera, pozno popoldne pa smo preživeli v Pokrajinskem muzeju Celje, kjer smo si ogledali Celje – mesto pod mestom in razstavo Celjski grofje. Pester dan smo zaključili s sladkanjem s celjsko rolco v kultni Zvezdi.

V četrtek smo se z vlakom odpravili do Ljubljane, kjer smo švedskim prijateljem najprej razkazali Hišo Evropske unije, kjer so za nas pripravili zanimive aktivnosti – igre in kviz, ogledali pa smo si tudi razstavo o švedskem inovatorju v Ljubljani. Kasneje smo se s turističnim vlakcem odpravili na voden ogled Ljubljane vse do Ljubljanskega gradu in priljubljene Špice, dan v prestolnici pa smo zaključili s pokušino tradicionalnih jedi – joto in ričetom ter štruklji.

Petkovo dopoldne smo pričeli s poukom matematike pri ravnatelju prof. Lipniku ter informatike pri prof. Srbiću, nadaljevali pa z ogledom AQ galerije, prostora naših dijakov umetniške gimnazije v centru mesta, kjer so jim ti predstavili zanimivo razstavo.

Preostanek sončnega dne je bil kot nalašč za odkrivanje zgodovine celjskega gradu, kamor jih je popeljal v družbi vodnice prof. Metke Krajnc celebus. Popoldanski in večerni del pa smo namenili druženju – mama naše EPAS ambasadorke Maje je za dijake pripravila okusno tradicionalno kosilo, večer pa so preživeli na šoli ob projekciji filma in druženju s preostalimi dijaki naše šole.

Zadnji dan pa je bil namenjen celodnevnemu izletu. Pot nas je popeljala proti Primorski, najprej smo se si ogledali Škocjanske jame, ki so naše švedske prijatelje povsem navdušile. Tudi obisk slikovitega Pirana jih ni pustil ravnodušne, prijetna sprehajalna pot do Fiese je ponudila pravo morsko idilo v sončnem vremenu. Ker je naša gostja, profesorica Heidi Soderlin izjemna vinarska poznavalka in sommelierka, smo tudi zanjo z ogledom vinske fontane v Marezigah pripravili gastronomsko presenečenje. Naš izlet smo zaključili s skupno večerjo na Vranskem.

Z obojestranskim zadovoljstvom smo odločno sklenili, da medsebojno EPAS izmenjavo nadaljujemo, zato že komaj čakamo september, ko jih ponovno obiščemo. Do takrat pa – Hejda!

Pa še nekaj fotoutrinkov našega tedna:

Vinska fontana Marezige
Razgledna točka s piranske cerkve
Družabni petkov večer za dijake …
… in za profesorice …
Razgledna točka s celjskega gradu
Skupinska fotografija iz Škocjanskih jam
Obisk AQ galerije
Obisk Hiše EU v Ljubljani
Šmartinsko jezero – končna postaja 6-km kolesarjenja – za Švede niti oblačno in precej vetrovno vreme ni predstavljajo ovir.
Delavnice v MCC-ju
Sprejem pri gospodu županu MOC Matiji Kovaču

Epas ambasadorji

DNEVNIŠKI ZAPIS MEP-A V BELGIJI

  1. DAN

V Bruselj smo se odpravili 4.2. ob 5. zjutraj. Po 2-urni vožnji do letališča v Celovcu in štirih urah čakanja so naš let sprva prestavili in nato odpovedali zaradi vremenskih razmer. Po uri čakanja smo izvedeli, da bomo leteli v Dublin kjer bomo naslednji dan lahko odšli v Charleroi. V Dublin smo prispeli v večernih urah, kjer smo prespali v bližnjem hotelu. 

2. DAN

Zjutraj smo se po zajtrku odločili za krajši ogled centra Dublina.

Kasneje smo se končno vkrcali na naš let do Charleroija. Po pristanku smo počakali prevoz do centra Bruslja in se namestili v hotelu. Pohiteli smo na večerjo, kjer so nas toplo sprejeli udeleženci MEP-a, a ker smo zamudili večino večera, smo se hitro vrnili nazaj v hotel.

3. DAN

3. dan našega potovanja se je začel z otvoritveno slovesnostjo 57. mednarodnega modelnega Evropskega parlamenta. Po kosilu pa smo hitro začeli z delom na odborskih srečanjih, kjer smo oblikovali IC-je (Introductory clause) in za njih začeli iskati rešitve – OC-je (Operational clause). Medtem je polovica naše delegacije imela sestanek z dr. Brglezom, posneli smo tudi intervju.  Zvečer smo imeli skupno razpravo o nekaterih največjih aktualnih problemih, kot so globalno segrevanje in vojna v Ukrajini. Tudi sami smo sodelovali v razpravi. 

4. DAN

Začetek četrtega dne se je začel podobno kot tretji dan, s sestanki tako komitejev, kot tudi z drugimi slovenskimi poslanci. Nekaj posebnega pa je bilo zvečer, ko je vsaka država predstavila zgodovino in okus svoje čokolade. Tudi mi smo imeli izvrstno čokolado, ki je navdušila predstavnike drugih držav. 

5. IN 6. DAN

5. in 6. dan sta potekala v Evropskem komiteju za regije. Tu se je namreč odvijal glavni dogodek naše odprave, generalna skupščina, kjer so posamezni odbori predstavljali in branili svoje resolucije. Vsi udeleženci so lahko spraševali vprašanja in nekateri so resolucije drugih komitejev celo poskušali ovreči.  oba dni se je to odvijalo od devetih pa vse do petih. Večer zadnjega dne smo si popestrili še s poslovilno večerjo in plesom.  

V zgodnjih jutranjih urah smo se odpeljali do Charleroi letališča kjer smo se vkrcali na let nazaj do Celovca. Tako let kot vožnja sta potekala zelo tekoče, še sploh ker smo jo večino prespali.  

Ko smo prispeli do Celja smo se poslovili od deklet iz Ljutomera in se vrnili domov.

David Marinšek, 3. c

MODEL EUROPEAN PARLIAMENT V BRUSLJU

V tednu od 4. do 11. februarja so trije dijaki GCC in dve dijakinji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer zastopali Slovenijo na 57. mednarodnem MEP (Model evropskega parlamenta) srečanju, ki ga je tokrat gostila evropska prestolnica – Bruselj. Dijaki kar 17 evropskih držav so v različnih komitejih reševali probleme, s katerimi se sooča Evropa, ob tem pa so se v Evropskem parlamentu srečali tudi z evropskimi poslanci svojih držav. 

Ob srečanju z gospodom Brglezom je naša dijakinja opravila zanimiv intervju.

Model United Nations NEW YORK & LJUBLJANA 

Change the world je misel in ideja, ki bo od 22. 3. 2023 do 29. 3. 2023 popeljala skupino dvanajstih dijakov in dijakinj iz Gimnazije Celje- Center čez »lužo« v Združene države Amerike v New York na politično debato, ki bo vključevala teme s področja zelene prihodnosti.  

New York je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu. Petra Korenjak, Festina Thaqi, Viktorija Brecl, Eva Žlavs, Julija Gorišek, Nika Homšak Godlar, Lan Resinovič, Oskar Hudolin- Malus, Žan Pikelj, Žiga Černoša gremo skupaj z našim novim ravnateljem prof. Rokom Lipnikom in prof. Matejo Glušič Lenarčič.  

Glavni namen organizacije Change the World Model United Nations (CWMUN) je, da mladim privzgoji občutek pripadnosti današnji globalni družbi, da spodbudi njihov občutek odgovornosti do vprašanj, ki zadevajo naš planet in da v njih ustvari voditelje, ki bodo ustvarjali lepšo skupno prihodnost. Vsako leto se izbere drugačna tema celotne konference, ki izvira iz najbolj prepričljivih mednarodnih vprašanj (globalno segrevanje in podnebne spremembe, pomanjkanje vode, mir in varnost, človekove pravice, lakota in revščina v svetu, družbeni in gospodarski razvoj, globalizacija itd.). Med konferenco dijaki iz različnih držav med seboj sodelujejo pri oblikovanju konkretnih predlogov, se pogajajo, da bi dosegli soglasje in na koncu sprejmejo resolucije, ki predstavljajo rezultate medkulturnega ustvarjalnega procesa, namenjenega soočanju z najbolj perečimi težavami našega sveta. 

Dijaki bomo po lastni izbiri prevzeli vlogo veleposlanika, ki zastopa stališče posamezne države članice ali nevladne organizacije znotraj več različnih odborov. Delo bo večinoma potekalo v parih. Na konferenco se pripravljamo že od začetka februarja in tako skrbimo, da bo debata potekala čim bolj uspešno in nemoteno. Priprave vključujejo številne sestanke, ki so naporni, a zelo poučni. Vsaka dvojica za konferenco pripravlja svoj position paper, ki vključuje kratek opis in predstavitev posamezne teme in naše predloge k boljši prihodnosti, ki jih predstavljamo v imenu izbrane države.  

Organizatorji so dogodek popestrili s tekmovanjem med skupinami, ki so ga predstavili kot slavno tekmovanje med hišami na Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry v svetovno znani knjigi pisateljice J. K. Rowling, Harry Potter. Tekmovanje nas spodbuja, da napišemo čim boljši position paper in da čim bolje izvedemo tako virtualne kot debate v živo v New Yorku. Nagovarjajo nas, da naj pripravimo debate čim bolj zanimive, pestre, interaktivne in poučne. Ustvarili pa so tudi številne izzive, ki jih more posamezna skupina opraviti, da si pridobi točke, ki jih lahko pripeljejo do zmage. Zmagovalna skupina bo na koncu prejela denarno nagrado, na naslednjem MUN srečanju bodo imeli pokrite vse stroške. Eden od pomembnejših izzivov, ki se imenuje Sports challenge, ima zelo pomembno vlogo v smislu povezovanja sveta. Prostovoljci iz posameznih držav bodo v sklopu tega izziva posneli video, na katerem igrajo določen šport, jaz pa bom vse te videe združil v enega, s katerim bomo skupaj predstavili, da šport združuje celoten svet.  

Ker je pred nami popolnoma nov izziv, na katerem se želimo odrezati čim bolje, smo se skupaj s šestimi dijaki v spremstvu prof. Valerije Zorko odpravili med 20. 1. 2023 in 22. 1. 2023 na MUN v Ljubljano. Skupino so poleg mene sestavljali še Petra Korenjak, Lan Resinovič, Oskar Hudolin- Malus, Rožle Mulej, Žiga Černoša in Jure Šantej. Predhodno so nam dodelili države in teme, o katerih smo debatirali. Debata je potekala na enak način, kot bo potekala v New Yorku, zato je bila to za nas zelo dobra izkušnja. Del konference je potekal v stavbi Državnega zbora Republike Slovenije, del pa na Gimnaziji Bežigrad. Cilj tudi te konference je bil, da se naučimo razmišljati bolj odprto in da znamo prisluhniti tudi ostalim. Predzadnji večer konference smo se skupaj tudi zabavali na uradni zabavi v NEBO Show Restaurant. 

Organizacija Change the World nam daje možnost, da se naučimo sodelovati z drugimi in najdemo način, kako lahko iz različnih perspektiv delamo skupaj, da bi prišli do skupne rešitve. Pomaga nam razumeti, da se postaviti v kožo drugih, ni lahek izziv, a mislim, da je to tisto, kar današnji svet potrebuje. Mislim, da nam bo dogodek prinesel ogromno koristnih izkušenj in novih znanj, ki nam bodo služile v prihodnosti. Prav tako pa se vsi zelo veselimo tudi raziskovanja mesta in druženja z novimi prijatelji. Naše potovanje bom tudi sam snemal in ga objavil kot video vlog za šolski podkast- GCC podcast, kjer sem ustvarjalec vsebin.  

Vsi že odštevamo dni, ko se bomo sedli na letalo in za šest ur zavrteli urne kazalce nazaj. 

Jaka Knez, 3. c

(Re)akcija mladih pred lokalnimi volitvami

V sredo 16.11. smo na GCC v sklopu Dijaške skupnosti, aktivnega državljanstva in cikla Koristnost nekoristnega izvedli dogodek (Re)akcija mladih pred lokalnimi volitvami, dijaško okroglo mizo, kateri so prisluhnili dijaki 3. in 4. letnikov ter županske kandidatke in kandidati iz Mestne občine Celje, Občine Dobje, Občine Šentjur in Občine Laško.  

Na njej so ob moderatorki in pobudnici Evi Žlavs sodelovali Julija Jazbec, Jure Šantej, Maks Čebokelj, Leja Planko, Lan Resinovič in Jon Jereb, ki prihajajo iz občin Celje, Laško, Šmarje, Šentjur in Dobje. 

Dijaki so izpostavili so problematiko pomanjkljivega javnega prevoza, stanje javnih in športnih površin, uspešnost občinskih projektov in predlagali ideje in rešitve, kako se lahko mladim brez volilne pravice prisluhne v lokalni skupnosti ter na državni ravni.